نحوه زندگی 4
مركز پاسخگویی: تبیان
موضوع اصلی: نحوه زندگانی
موضوع فرعی: نحوه زندگانی و شخصیت حضرت زهرا(س)
سؤال:درباره زندگانی و شخصیّت حضرت فاطمه زهرا((علیها السلام)) توضیح دهید.
پاسخ:پدر بزرگوار حضرت فاطمه((علیها السلام)) رسول گرامی اسلام و مادر گرامیش حضرت خدیجه كبری((علیها السلام)) است. آن حضرت در روز بیستم جمادی الآخر سال دوّم یا پنجم بعثت دیده به جهان گشود. حضرت صادق((علیه السلام)) فرمود: «فاطمه((علیها السلام)) نُه نام دارد: فاطمه، صدیقه، مباركه، طاهره، زكیه، راضیه، مرضیه، محدثه و زهرا.» و فرمود: «اگر امیرالمؤمنین((علیه السلام)) با او ازدواج نمی كرد او كفو و مانندی در روی زمین تا روز قیامت نبود.» از این روایت شریف استفاده می شود كه مقام حضرت زهرا((علیها السلام)) از تمام پیامبران گذشته برتر و بالاتر است.
رسول خدا((صلی الله علیه وآله)) درباره ی وی فرمود: «فاطمه پاره تن من است. هر كه او را شاد گرداند مرا شاد گردانیده و هر كه او را آزار دهد مرا آزار داده است. فاطمه نزد من عزیزترین كس است.»
نیز در روایتی از عایشه نقل شده است كه: «كسی را در گفتار و سخن به رسول خدا((صلی الله علیه وآله)) شبیه تر ندیدم. چون فاطمه((علیها السلام)) به نزد آن حضرت می آمد. به او مرحبا
ـ1565ـ
می گفت و دستهای او را می بوسید و در جای خود می نشانید.» همچنین در روایتی آمده است كه روزی رسول الله((صلی الله علیه وآله)) از اصحاب خود سؤال كردند كه در چه حالی زن به خدا نزدیكتر است. اصحاب آن حضرت نتوانستند جوا دهند. هنگامی كه فاطمه((علیها السلام)) این مطلب را شنید، عرض كرد: «حالتی كه زن به خدا نزدیكتر است این است كه ملازم خانه خود باشد و از خانه بیرون نرود.» حضرت فرمود: «فاطمه پاره تن من است.»
فاطمه زهرا((علیها السلام)) پس از وفات پدر بزرگوارش چندان زندگی نكرد. آن حضرت بر طبق بعضی از روایات 75 روز و بر طبق برخی دیگر 95 روز پس از رحلت رسول خدا((صلی الله علیه وآله)) دارفانی را وداع گفت. آن بانوی بزرگوار در این مدّت كم از منافقین و غاصبین خلافت رنجها و مصیبتهای بسیاری دید.