آداب نامه نوشتن
از حضرت امام جعفر صادق عليه السّلام منقول است كه : مهربانى و مواصلت ميان برادران مؤمن در حضر به اين است كه به ديدن يكديگر بروند و در سفر به اين است كه نامه به يكديگر بنويسد.
در حديث صحيح از آن حضرت منقول است كه : جواب كتابت نوشتن واجب است مانند جواب سلام گفتن .
در حديث فرمود كه ترك مكن نوشتن بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ را که به تر است از ساير چيزها كه مي نويسى .
در حديث موثّق از آن حضرت پرسيدند كه در نامه ابتدا به اسم آن شخص كه نامه را به او مي نويسد پيش از نام خود كردن چون است فرمود باكى نيست اين اكرامي است كه او را مي كند.
در حديث ديگر منقول است كه : آن حضرت امر فرمود كه نامه به جائى بنويسند چون به دست آن جناب دادند فرمود كه چگونه اميد داريد كه آن چه در نامه نوشته ايد به عمل آيد و حال آن كه ان شاء الله در جاهائى كه مناسب است ننوشته ايد پس فرمود كه ببين هر جا كه ان شاء الله ندارد بنويس .
در روايت صحيح از حضرت امام رضا عليه السّلام منقول است كه : چون نامه را نوشتيد خاك بر روى نامه بپاشيد كه حاجت به تر روا مي شود.
در حديث ديگر منقول است كه : حضرت امام على النّقى عليه السّلام در اوّل نامه مي نوشتند بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ اَذْكُرُ اِنْ شاءَ اللّهُ و فرمودند كه اگر بگويم كسى كه ترك مي كند گفتن و نوشتن بسم الله را دركارها و نوشته ها مثل كسى است كه نماز را ترك كند هر آينه راست گفته ام .
از حضرت صادق عليه السّلام منقول است كه : از نامه نوشتن هركس استدلال بر عقل و بينائى او مي توان كرد و از رسول و ايل چى او استدلال بر فهم و زيركى او مي توان كرد.
در حديث ديگر فرمود كه چون رقعه يا نامه براى حاجتى نويسى و خواهى كه آن حاجت برآيد به قلم بي مداد بر سر رقعه بنويس بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ اِنَّ اللّهَ وَعَدَ الصّابرينَ اَلْمَخْرَجَ مِمّا يَكْرَهُونَ وَالرِزْقَ مِنْ حَيْثُ لايَحْتسبُونَ جَعَلْنا اللّهُ وَاِيّاكُمْ مِنَ الذينَ لاخَوف عَلَيْهِمْ وَلاهُمْ يَحْزَنُونَ راوى گفت كه هرگاه چنين مي كردم حاجتم برآورده مى شد.
در حديث صحيح منقول است كه : از حضرت امام موسى عليه السّلام پرسيدند كه كاغذها نزد ما جمع مي شود آيا به آتش مى توان سوزاند هرگاه در آنها نام خدا باشد فرمود: كه نه بلكه اوّل به آب بشويند.
در حديث صحيح ديگر منقول است كه : از حضرت پرسيدند كه نامى از نام هاى خدا را با آب دهان محو توان كرد فرمود كه به پاك ترين چيزي كه بيابيد محو كنيد.
از حضرت رسول صلّى الله عليه وآله وسلّم منقول است كه : كتاب خدا و نام خدا را به پاك ترين آن چه مي يابيد محو كنيد و نهى فرمود از آن كه بسوزانند قرآن را و از آن كه به قلم محو كند و در بعضى از نسخه ها به جاى قلم قدم است.